Hoewel het ongelooflijk kan lijken, draagt ongeveer driekwart van de vrouwen de verkeerde maat beha. Het correct kiezen van dit ondergoed hoeft echter niet ingewikkeld te zijn, het volstaat om de volgende procedure te volgen.

Kies eerst een kwaliteitswinkel

Een beha kan je in fysieke winkels passen, maar er kunnen problemen ontstaan bij online aankopen. Dit hoeft echter in werkelijkheid geen probleem te zijn. Het is voldoende om een winkel te kiezen die bij elk product een nauwkeurige beschrijving en maattabel vermeldt. In dat geval koop je geen 'kat in de zak'. Bovendien heb je bij online aankopen een termijn van 14 dagen om het product zonder opgaaf van redenen te retourneren. Natuurlijk mag het product geen tekenen van slijtage vertonen. In elk geval loop je geen risico.

Meet je huidige maten precies op

De basis voor het kopen van geschikt ondergoed is het precies kennen van je maten. In dit opzicht is het vooral noodzakelijk om de omtrek te meten, omdat deze het grootste deel van het gewicht van de borsten draagt. Voor deze stap heb je alleen een kleermakers meetlint en een paar minuten tijd nodig. Als er niemand is om je te assisteren, moet je jezelf minstens voor een spiegel meten. Maar hoe ga je specifiek te werk?

 • Het meetlint moet altijd op de juiste plaats op de rug liggen (gelijk voor en achter) en altijd tegen het lichaam aanliggen.
 • De omtrek onder de borst moet gemeten worden bij het uitademen, en dat zonder beha en kleding.
 • De omtrek over de borsten zelf moet gemeten worden op het meest uitstekende punt (idealiter over de tepels). In dit geval is het niet ideaal om het meetlint te strak aan te trekken.
 • Op basis van de gemeten omtrek moet je een iets kleinere beha kiezen, omdat ondergoed de neiging heeft om na verloop van tijd uit te rekken. De juiste omtrek moet bovendien een diepe inademing mogelijk maken.

Hoe te controleren of de beha precies past?

Als u wilt weten of uw nieuw gekochte beha precies past, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen om dit nauwkeurig te bepalen. U kunt zich richten op de omtrek, de cups, de bandjes en de beugels.

 • Het achterste deel van de beha mag niet meer dan drie vingers uitgerekt kunnen worden. Bovendien mag het niet omhoog schuiven. Als dat wel het geval is, bewijst het dat u een te grote omtrek heeft gekozen.
 • Onder de beugel in het voorste deel van de beha mag niet meer dan één vinger passen.
 • Een correct gekozen beha moet altijd op zijn plaats blijven, zelfs tijdens fysieke activiteiten (probeer uw armen op te tillen of voorover te buigen om te controleren of de buste tijdens deze activiteiten niet uitvalt).
 • De cups moeten precies de lijn van de buste volgen. De borsten mogen niet uit de cups "overlopen", anders zijn ze te klein. Als u daarentegen een te grote maat kiest, zullen de cups van de borsten afstaan.
 • Wat betreft de bandjes, deze moeten altijd op hun plaats blijven. Aan de andere kant mogen ze niet in de huid snijden, wat niet erg comfortabel zou zijn.
 • De bandjes en de sluiting moeten een rechte hoek vormen. Deze hoek mag zeker niet scherp zijn, dus geen V-vorm.
 • De beugel moet de borsten omvatten, niet erin snijden of drukken. Dat zou ook niet bijdragen aan het draagcomfort.
 • Zoals we al hebben vermeld, rekt de omtrek van de beha meestal na verloop van tijd uit. Daarom moet u bij de eerste keer passen erop letten dat deze comfortabel is bij het vastmaken op de laatste haak.
 • Na het uittrekken van de beha zou u natuurlijk geen pijnlijke afdrukken op de huid moeten hebben. Anders heeft u niet de juiste maat gekozen.

Focus ook op de snit van de beha

Bij het kiezen van de juiste beha is het niet alleen nodig om de juiste maat te kiezen, maar je moet ook letten op de snit, wat onder meer garandeert dat deze niet zichtbaar is onder kleding. Welke stijlen zijn momenteel beschikbaar?

 • Je kunt gewatteerde beha's kopen die geen vulling hebben. Ze moeten de borsten bedekken en de juiste ondersteuning bieden. Ze zijn bijvoorbeeld geschikt onder t-shirts en blouses.
 • Een andere optie zijn ongewatteerde beha's, ook bekend als "soft". De cups zijn niet van meerdere lagen. Modellen zonder beugel zijn geschikt voor thuisgebruik, terwijl modellen met beugel maximale ondersteuning bieden aan de buste en ook gewaardeerd worden door vrouwen met grotere borsten.
 • Momenteel kun je ook half-gewatteerde beha's kopen, die de buste goed vormen en tegelijkertijd zeer comfortabel zijn om te dragen.
 • Als je op zoek bent naar ondergoed dat je borsten optilt, moet je kiezen voor push-up beha's. Deze hebben vullingen en zijn versterkt met beugels.
 • Onder de push-up beha's kun je ook zogenaamde balconette (bardot) beha's vinden. Deze hebben ook vullingen, maar alleen in het onderste deel, waardoor vooral het bovenste deel van de borsten wordt benadrukt.
 • Hoewel veel vrouwen hun borsten willen vergroten, zijn er ook verkleinende beha's, waarvan de cups de borsten verstevigen en samenbrengen.
 • Voor fysiek actieve vrouwen zijn sportbeha's een ideale oplossing, die robuuster zijn, de beweging van de borsten minimaliseren en ongemak verminderen. Velen zijn gemaakt van functionele materialen die zweet afvoeren.
 • Een speciale oplossing zijn strapless beha's, die zelfklevend zijn. Ze zijn geschikt bijvoorbeeld onder jurken of onder kleding waar bandjes onesthetisch zouden zijn.
 • Vrouwen hebben ook toegang tot erotische beha's. Deze kunnen zijn voorzien van kant, uitsnijdingen of doorschijnend netweefsel. Ze kunnen dus seksuele opwinding opwekken.
 • Voor nieuwe moeders zijn borstvoedingsbeha's ideaal, die ondersteuning bieden aan de borsten, maar dankzij een afneembare haak in het bovenste deel van de buitenste laag van de cup kan worden geopend voor borstvoeding.

Een laatste tip: sommige winkels, zoals Astratex, bieden vrouwen de mogelijkheid om een online consultatie te gebruiken voor het kiezen van de juiste beha. Dit zal je door de verschillende stappen leiden, wat het hele proces veel gemakkelijker kan maken.